In urma experientei anterioare din Atelierul de icoane pe sticla si la cererea parintilor va reincepe un nou curs.
În cadrul atelierului de icoane pe sticlă organizat de noi, copiii au reuşit să deprindă câteva din tainele picturii ţăraneşti pe sticlă. Pentru a realiza fiecare icoana copiii au folosit „izvoadele”, tipare desenate pe hârtie, după icoane vechi. Mai întâi au trasat pe suprafaţa sticlei liniile de contur, desenul interior, folosind tuş negru la fel cum în trecut se utiliza pana de gâscă sau pensula din păr moale. După realizarea desenului, s-au aplicat culorile; copiii au învăţat cum se prepară aceste culori, cum se poate desăvârşi armonia culorilor pentru a respecta canoanele iconografiei. Ei au aflat care este ineditul şi particularitatea picturii pe sticlă, anume, aplicarea straturilor picturale în succesiune inversă, pe una din feţele sticlei, care prin aceasta utilizare devine „dosul” picturii.
Lucrarile realizate de micuţii iconari în cadrul atelierului de icoane pe sticla au surprins printr-o tematică variată: Maica Domnului cu Pruncul, Învierea Domnului, Sfânta Paraschiva, Arhanghelul Mihail, Iisus cu Crucea, Răstignirea Domnului. Talentul şi migala cu care au fost lucrate, vorbesc despre aceşti copii, îi reprezintă.
Copiii sunt încântaţi, iar noi mişunăm de colo-colo cu culori şi gânduri pentru ei. Nu e linişte prea mult timp, după ce spunem rugăciunea iconarului, copiii cer mereu ajutor. “Doamna, am greşit!”… Doamna nu pridideşte cu paşii. Din colţul celălalt, un alt copil plânge supărat “Iar am greşit!” Pe lângă tehnica simplă a pictării icoanei pe sticlă, adaptată la nivelul copiilor şi cu scopul principal de a descoperi tehnica picturii pe spate, invers, important este a se recunoaşte în cel mai sincer mod şi fără vreo teamă că s-a greşit. Mai ales că recunoaşterea aceasta a greşelii duce imediat la o îndreptare.
De asemenea, cred ca toate aceste ateliere extracurriculare, pe lângă valoarea artistică au o valoare de formare, de educare, de a veni în întâmpinarea copilului neconstrângându-l cu calificative sau note ci lăsându-l liber şi încurajându-l necondiţionat.
Şi se văd rezultatele!
La sfarsitul cursului de icoane pe sticla se vor expune toate lucrarile si vom organiza o licitatie astfel incat fiecare copil isi va vedea munca rasplatita pe deplin.